12 Haziran 2014 Perşembe

Gün Sofrası 1


Arka arkaya aldığım günlerimin ilkini mayıs ayının ilk haftası gerçekleştirdim. Tatlı bir yorgunluğun ardından bir o kadar da güzel bir gündü.

Menümde;
  • Çerkez Tavuğu
  • Mercimek Salatası
  • Közlenmiş Biber Patlıcan Salatası
  • İçli Köfte
  • Ispanaklı Peynirli Börek 
  • Peynirli Mayalı Poğaça
  • Cevizli Kakaolu Kurabiye
  • Çilekli Muhallebili Pasta
  • Afyon Lokumu 


Çerkez Tavuğu


Daha önce denemiş ama istediğim sonucu alamamıştım. Bu sefer biraz daha araştırma yaptım, kendimden birkaç baharat ekledim bu şekilde hem ben hem misafirlerim çok beğendi.

Malzemeler
  • 1 bütün tavuk 
  • 4-5 dilim bayat ekmek ben 2 dilim bayat ekmek 2 dilim etimek kullandım
  • 1,5 su bardağı ceviz içi
  • 3-4 diş sarımsak
  • 2 su bardağı tavuk suyu
  • Tuz
  • karabiber
  • kırmızıbiber
  • yarım çay kaşığı kimyon 
Sosu için 
  • Tereyağ-sıvıyağ karışımı
  • Kırmızıbiber 
Hazırlanışı
  • 1 bütün tavuk haşlanır. Etler kemiklerinden sıyrılıp, didiklenir. Mutfak robotunda ceviz ufalanmış ekmekler, sarımsaklar iyiye çekilir. Çekilen cevizler tavuklarla karıştırılır. Tavuk suyu azar azar eklenip kıvamı ayarlanır. Servise yakın kırmızı biberli yağ yakılıp üstüne gezdirilir. 


Mercimek Salatası


Bu salatada yeni favorilerimden kışın çok fazla yaptım, hem bol yeşillikli hemde tek başına çok doyurucu bir salata. Kışın nar taneleri koyup yapıyorum, narın damakta bıraktığı lezzet bir başka oluyor.

Malzemeler
  • 1 su bardağı mercimek 
  • 5-6 dal taze soğan
  • 2 adet kırmızı biber
  • 2 adet yeşil biber
  • maydanoz
  • dereotu
  • reyhan
  • nane
  • roka
  • nar ekşisi
  • tuz
  • zeytinyağı
  • limon
Hazırlanışı
  • Mercimekler haşlanıp soğumaya bırakılır. Tüm yeşillikler ince doğranıp mercimekler le karıştırılır. Servise yakın tuz, zeytinyağı, bol limon ve nar ekşisi dökülüp servis yapılır. 


Afyon Lokumu


Malzemeler
  • 1 kg süt
  • 1 su bardağı şeker
  • yarım su bardağı un
  • yarım su bardağı mısır yada buğday nişastası
  • 1 kaşık tereyağ 
  • 2 paket vanilya
  • 1 paket kremşanti 
  • 1,5 su bardağı hindistan cevizi
  • 1 su bardağı süt
  • 3-4 adet muz
Hazırlanışı
  • Süt, şeker, un, nişasta karıştırılıp muhallebi yapılır. Ocağın altı kapatıldıktan son vanilya eklenip karıştırılır. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinin her tarafına gelecek şekilde bolca hindistan cevizi serpilir. Muhallebi sıcakken hindistan cevizi serpilmiş tepsiye dökülüp, her tarafı aynı kalınlıkta olacak şeklinde suya batırılmış kaşığın arkasıyla düzeltilir. Muhallebi soğuyunca üstüne 1 su bardağı sütle çırpılmış dolapta bekletilmiş kremşanti sürülür, streç filimle sarılıp buzdolabına kaldırılıp bir gece bekletilir. Ertesi gün muhallebi boyuna bıçakla ikiye kesilip ilk parçanın ortasına muz konulur, yağlı kağıt hafifçe ilerletip muhallebinin kırılmadan düzgünce rulo olması sağlanır. Diğer yarıda aynı şekilde sarılıp, iki parmak kalınlığında dilimlenir.Servis tabağına alınır. 


Kakaolu Kurabiye


Malzemeler
  • 250 gr. tereyağ
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • 1 adet yumurta
  • yarım kabartma tozu
  • vanilya
  • 1 su bardağı çok iri çekilmiş ceviz 
  • Aldığı kadar un
Bulamak için : Tarçın-pudra şekeri-kakao karışımı

Hazırlanışı
  • Tüm malzemeler karıştırılıp kulak memesi kıvamında hamur yoğurulur. Fındıktan biraz büyük toplar yapılıp 175 dereceli fırında üstleri hafif renk değiştirinceye kadar pişirilir. İlk sıcaklığı gittikten sonra tarçın, pudra şekeri, karışımına bulanıp servis tabağına alınır. Annemin yaptıkları biraz ceviz büyüklüğünde olmuş. :-):-) 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder