Kadayıflı Fincan Tatlısı
Bu tatlı sevgili komşumuz Hatice'nin yaptığı çok severek ve beğenerek yediğim bir tatlıdır . Bu bayram bende aynı tatlıdan yapmaya karar verdim her ne kadar benimkininde çok güzel olduğunu söyleselerde ben nedense Nebahat Teyze ve Hatice'de yediğim tatlılar kadar beğenemiyorum. Zaten hep böyle olmazmı başkasında yediğiniz şeylerin tatları asla ve asla unutulmaz.
Malzemeler
- 500 gr. tel kadayıf
- Ceviz içi (miktarı isteğe bağlı)
- tarçın (isteğe bağlı)
- Tereyağ (yaklaşık 200 gr civarı)
- Margarin (yaklaşık 150 gr. civarı)
Şerbeti İçin
- 3 su bardağı toz şeker
- 2,5 bardak su
- 2 bardak süt
- 1/4 limon
Hazırlanışı
- İri çekilmiş ceviz ve tarçın karıştırılır.
- Tel kadayıflar parça parça koparılıp bir fincanın içine doldurulur.
- Kadayıfın ortası açılıp bol ceviz içi konulup, cevizler ortada kalıp görünmeyecek şekilde kadayıfların üstü düzeltilir. Sıkıca kadayıflar fincan içinde bastırılır.
- Yağlanmış tepsiye fincan ters çevirilip top şeklini alan kadayıflar konulur.
- Daha önceden eritilmiş tereyağ ve margarin karışımı 2 çorba kaşığı kadar her kadayıfın üstüne gezdirilir.
- 180 derece de üstleri kızarana kadar pişirilir.
- Şeker ve su kaynatılıp limon eklenip şerbet hazırlanır. Şerbet biraz ılınınca oda sıcaklığındaki süt ilave edilir. Servis yapılmadan bir saat önce şerbet tatlıların üstüne dökülür. Tatlı soğuk şerbet ılık olacak.
Bu tatlının en büyük özelliği şerbetinin içine süt konulduğundan çok hafif bir tatlı olmasıdır. Ayrıca kadayıfların yerken kıtır kıtır olması için şerbeti tatlıyı yemeğe bir saat önce dökülmesidir, böylece kadayıflar hiç yumuşamıyor. Bu güzel fikri Hatice'den aldım özellikle bayramlarda bir saat önceden ikram edeceğiniz adet kadar şerbetleyip sunarsanız gerçekten yemesine doyulmuyor. Afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder