Geçtiğimiz günlerde ailece büyük bir organizasyona ev sahipliği yaptık. Evimizin yegane neşesi, şuan için tek torun olan yeğenim, Defne'nin doğum gününü kutladık. Bu tür organizasyonlarda başı çeken ben, doğum gününden 15 gün önce hazırlıklarıma başladım. Yorucu ama bir o kadar zevkli olan hazırlık aşamalarını sizinle paylaşmak istiyorum.
Stickerlarımı bilgisayarımda hazırlayıp, renkli kağıtlara print ettim çubuklara yapıştırdım.
İkinci olarak Defne'nin doğum gününde giyeceği tütüyü diktirmek oldu. Aslında bunu da ben hazırlamak istemiştim fakat bazı sebeplerden dolayı yetiştiremem diye hazır diktirmek zorunda kaldık.
Ve hazırlıklarıma 2 gün önceden başladım.
Menümde;
- Közlenmiş patlıcan ve kırmızı biber salatası
- Tavuklu şehriye salatası
- Baklava yufkasından sarıyer böreği
- Pastırmalı kaşarlı muska böreği
- Peynirli susamlı çıtırlar
- Kıymalı patatesli rulo poğaça
- Kavala kurabiyesi
- Cup cake
- Meyveli tartoletler
- Doğum günü pastası
Baklava Yufkasından Sarıyer Böreği
Malzemeler
- 1 paket baklava yufkası
- 500 gr. orta yağlı kıyma
- 2 adet soğan
- bir paket kuş üzümü
- bir paket çam fıstığı (dolmalık fıstık)
- yarım çay bardağından az sıvı yağ
- yarım çay kaşığı tarçın
- tuz
- karabiber
- tereyağ-sıvıyağ karışımı (aralara sürmek için)
Hazırlanışı
- Soğanlar küp şeklinde küçük doğranır , sıvıyağda rengi dönene kadar kavrulur, kıyma eklenip kavrulmaya devam edilir. Kuş üzümlerinin çöpleri temizlenip, sıcak suyun içinde 15-20 dk. bekletilir. Kavrulan kıymaya dolmalık fıstık ve kuş üzümleri eklenir. Tuz, karabiber, tarçın da eklenip tatlandırılır.
- Tezgaha serilen üç kat yufkanın aralarına tereyağ-sıvıyağ karışımı çok olmayacak şekilde sürülür. En üst kat yağlandıktan sonra yufkanın dar kısmına harç konulup düzeltilir ve rulo yapılıp sarılır. Fırın tepsisine dizilen börekler kesilir, kalan tereyağ sıvıyağ karışımı üzerlerine sürülüp 180 dereceli fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.
Pastırmalı Kaşarlı Muska Böreği
Malzemeler
- 5 adet yufka
- çemenleri alınmış pastırma
- kaşar peyniri
- tereyağ-sıvıyağ-su karışımı
- börekleri batırıp çıkartmak için su
Hazırlanışı
- Yufkalar dört parmak genişliğinde şeritler halinde kesilir, aralarına eritilmiş tereyağ, sıvıyağ, su karışımı sürülür, en uç kısma bir parça kaşar peyniri üstüne bir parça pastırma konularak muska şeklinde sarılır, uç kısımları hafifçe suya batırılıp uçların açılmaması sağlanır.Böreklerin tamamı suya batırılıp hafifçe sıkılır, 180 dereceli fırında kızarıncaya kadar pişirilir. (suya batırılan börekler daha çıtır oluyor)
Közlenmiş patlıcan ve kırmızı biber salatasının tarifine burdan ulaşabilirsiniz.
Katmer poğaçayı teyzem yapıp getirdi, önce ben deneyip daha sonra tarifini paylaşmak istiyorum.
Bu peynirli susamlı çıtırlar da Nefista markasının ürünü, tüm börek çeşitlerini çok beğeniyorum.
Tavuklu şehriye salatasına burdan ulaşabilirsiniz.
Edirne'nin ve Yunanistan'ın meşhur bademli kurabiyesidir. Tadını bilenler için vazgeçilmez bir kurabiye olan kavala kurabiyesinin tarifi Berna Gürşen Ve ışıl Sözer'in "Butik Pastacılık" kitabından, ben sadece bütün bademleri sonradan hamura eklemeyip, unla birlikte kavurup koymayı tercih ettim, kavrulan bademler ağızda daha hoş bir tat bırakıyor.
Kavala Kurabiyesi
Malzemeler
- 165 gr. toz badem
- 330 gr. un
- 180 gr. pudra şekeri
- 130 gr. tuzsuz tereyağı (oda sıcaklığında)
- 1 paket vanilya
- 1 adet büyük boy yumurta
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1 çay bardağı tuzsuz bütün badem
Hazırlanışı
- Toz badem, bütün bademler ve un tavaya konulup, kısık ateşte kokusu çıkıp rengi hafif dönene kadar sürekli karıştırılıp kavrulur, soğumaya bırakılır. Pudra şekerinin 60 gr. mı (3/1) tereyağı, yumurta, kabartma tozu ve vanilya ile çırpılır. Kavrulmuş unlu badem ile karıştırılıp, hamur haline getirilir. Merdane yardımıyla bir parmak kalınlığında açılıp kalıp ile kesilir. Orjinali ay şeklinde fakat ben bir yaş kalıbıyla kestim. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. 160-175 dereceli fırında pişirilir. Fırından çıkıp soğuduktan sonra kalan pudra şekerine bulanır.
Çikolatalı Cup Cake
Malzemeler
- 113 gr. oda sıcaklığında tuzsuz tereyağ
- 130 gr. şeker
- 3 adet büyük yumurta
- 1 tatlı kaşığı vanilya esansı (ben 1 paket vanilya kullandım)
- 195 gr. un (ben pandispanyayı kakaolu yaptığım için unu 165-170 gr. kadar kullandım, yaklaşık 2 kaşık kadar kakao kullandım)
- 1 paket kabartma tozu
- 1/4 tatlı kaşığı tuz
- 60 ml. süt
Kreması (ganaj) için
- 4 paket bitter çikolata (80 gr.lık toplamda 320 gr. çikolata)
- 320 gr. krema
- 1 paket kakaolu krem şanti
- 1 çay bardağı süt
- Süslemek için; toz, pirinç fıstık yada badem, yenilebilir inciler, şekerler vs.
Hazırlanışı
- Bir gece önceden ganaj hazırlanması gerekmektedir, aynı gün hazırlanırsa ganaj beklemediği için krema sıkma torbasında çok zor şekil alıyor. Krema ocağa konulup kaynama noktasına geldiği zaman ocağın altı kapatılır. Çikolatalar kırılıp içine atılır, karıştırılıp erimesi sağlanır. Serin bir yerde bir gece bekletilir, ertesi gün bir paket kremşanti 1 çay bardağı sütle karıştırılıp buzdolabında sertleşene kadar bekletilir. Dolaptan çıkartılan kremşanti ve ganaj karıştırılıp, krema sıkma torbasına doldurulur.
- Yumuşamış tereyağ ve şeker pürüzsüz krema kıvamına gelene kadar çırpılır. Yumurtalar tek tek kırılıp çırpmaya devam edilir. Vanilya, elenmiş un, kakao, kabartma tozu ve süt yavaş yavaş eklenip pürüzsüz bir kıvam elde edilir. Kalıplara dökülüp 175 derece fırında pişirilir. Fırından çıkarılan kekler soğumaya bırakılır. (ben kekleride bir gün önceden yaptım, bir gün bekleyen kekler daha lezzetli oluyor) Krema sıkma torbasında hazır olan ganaj en geniş ağızlı yıldız uçlu duyla keklerin üstüne şekil verilerek sıkılır. Üzerleri süslenir.
Meyveli Tartolet
Malzemeler
- Hazır tartoletler (pasta malzemeleri satan yerlerden alabilir yada internetten sipariş verebilirsiniz)
- Dr.oetker cremole
- Çeşitli meyveler
Hazırlanışı
- Cremole arkasındaki tarife göre hazırlanır, krema sıkma torbası yada kaşık yardımıyla tartoletlerin içine doldurulur. Buzdolabına kaldırılır, servis etmeye yakın meyveler kararmaması için üstlerine yerleştirilip, servis tabağına konulur. İsterseniz üzerlerine kararmaması için tart jöleside kullanabilirsiniz. Ben yemeye yakın meyveleri koymayı tercih ettim.
Buda doğum günü pastamız aslında şeker hamurlu bir pasta düşünüyorduk fakat sonradan krema ile süslenmiş bir pastaya karar verdik. Şeker hamuru görsel olarak çok güzel oluyor fakat tat olarak aynı şeyi söyleyemeyeceğim, genelde tadını pek sevmedikleri için yerken ayırıyorlar bu yüzdende kremalı olarak tercih ettik.
Bu şirin kavanozlarda konuklarımıza hediyemiz oldu. Çikolata kaplı renkli şekerler koyup kurdele ile süsledim.
Masallah kuzum nice senelere.
YanıtlaSilCanım maşallah Rabbim hayırlı bir ömür nasip etsin.Masa ve menü süper ellerine sağlık sevgiler...
YanıtlaSilNice nice yaşlar dilerim
YanıtlaSilHer şey nefis ve emek verilmiş görünüyor
Ellerinize sağlık
Sevgiler
If you wish for to inсrease your knοw-how only kееp visiting this ωeb sіte аnԁ be uρdated with
YanıtlaSilthе nеwest nеωs posted herе.
mу web blog hcg diets
My site: weight loss
yaşınız hayırlı olsun inşallah seni takibe aldım bende beklerim sevgiler..
YanıtlaSilThanks for the аuspicious writeup. It if
YanıtlaSiltruth be tolԁ ωas once а amuѕement accоunt it.
Look comрlex to fаr adԁed аgrееable from уou!
However, how could we keеp up a cогrespondencе?
Feеl free to surf to my web раge buy hcg drops
herşey çok güzel olmuş ellerinize sağlık. birde kavanozlara bayıldım nereden temin ettiniz.
YanıtlaSilNilay Hanım, yazımın başında nerden aldığımdan bahsetmiştim :) Eminönün de Süleymaniye'ye çıkarken Şark Hanı geçtikten sonra, soldaki her türlü cam kavanozun satıldığı dükkandan almıştım.
Silherşey çok güzel olmuş eelerinize sağlık. birde kavanozlara bayıldım nereden temin ettiniz.
YanıtlaSil