9 Mayıs 2012 Çarşamba

Çay Sofrası


Uzun bir aradan sonra merhaba, kışın soğuğu, baharın yorgunluğu derken elim klavyeye hiç gitmedi. Bu süre içersinde yemek blogları yazarı arkadaşlarımın bol bol tariflerini okudum. Bu sofrayıda arkadaşlarım için hazırlamıştım sizlerle paylaşıyorum...


Zeytinyağlı  Yaprak Sarma
Pastırmalı Kaşarlı Poğaça
Bu tarif Oktay Usta'ya ait yumuşacık bir poğaça oldu. Fırından çıkartıp sıcak, sıcak servis yapmanızı öneririm.

Pastırmalı  Kaşarlı Yumuşak Poğaça

Malzemeler
  • Yarım paket yaş maya
  • 1 Su bardağı sulu yoğurt
  • 2 Kaşık tereyağ
  • 1 Çay bardağı sıvı yağ
  • 2 Adet Yumurta (1 nin sarısı üstüne sürülecek)
  • Tuz 
  • Mayayı eritmek için yarım bardak ılık su
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 4-4,5 bardak) 
  • Pastırma
  • Kaşar peyniri rendesi
Hazırlanışı
  • Mayayı yarım bardak ılık suda eritip, yoğurt, un, tereyağ, sıvıyağ, yumurta, tuz ile karıştırıp kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurulur. 30-45 dakika sıcak bir yerde bekletilip, mayaya gelmesi sağlanır, sıcak bir ortam yoksa fırınınızı çok düşük ayarda çalıştırıp hamuru mayalanması için koyabilirsiniz.
  • Kaşar peynirini rendeleyip çemenleri alınmış pastırmaları ince şeritler halinde kesip, kaşar peyniriyle karıştırılır. 
  • Mayalanmış hamurdan parçalar alıp, ortasına kaşar peynirli pastırma karışımı koyup, elinizle yuvarlak şekiller veriniz, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip 15-20 dakikada tepside mayaya gelmesi için bekleyiniz. Yumurta sarısı sürüp, istenirse çörekotu yada susamla süsleyiniz. 180 dereceli fırında pişiriniz.        
Makarnalı Börek

Makarnalı Börek

Malzemeler
  • 3 Adet yufka
  • 1 Paket Pastavilla papardelle makarna 
  • 4 adet yumurta
  • 400 gr. beyaz peynir
  • Maydanoz
  • 1.5 bardak süt
  • 100-120 gr tereyağ yada margarin
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ 
  • Tuz
Hazırlanışı
  • Beyaz peynir rendelenir, kıyılmış maydanozla karıştırılır. Tereyağ eritilip sıvıyağ, süt ve yumurtalarla karıştırılır, tuz eklenir. (Peyniriniz tuzluysa tuzu çok az koyun)
  • Makarna 6-8 dakika haşlanır, fırındada pişeceği için çok fazla haşlamaya gerek yok. İlk yufka tepsiye serilir, kenarları dışarıda bırakılır, ikinci yufka büzülerek tepsiye yerleştirilir. Makarnalar konulup peynir eklenir sosun bir kısmı eşit miktarda dökülür.Üçüncü yufkada en üste konulup ilk yufkanın kenarları kapatılır, eşit miktarda kesilip, kalan sos üstüne dökülür. 180 derecede bişirilir. İsterseniz çok küçük tereyağ parçalarınıda böreğinizin üstüne pişmeden önce koyabilirsiniz.         


Yeşil Elmalı Havuçlu Kereviz Salatası
Bu salata tarifinide cahide&jibek blogunda görüp yaptım, içindeki yeşil elma çok güzel bir tat veriyor.

Yeşil Elmalı Havuçlu Kereviz Salatası


Malzemeler
  • 3 Adet orta boy kereviz
  • 3 Adet havuç 
  • 2 Adet ekşi yeşil elma
  • Süzme yoğurt
  • Sarımsak
  • 2 Kaşık mayonez
Hazırlanışı
  • Kerevizler, havuçlar ve elmalar rendelenir, kerevizlerin kararmaması için bütün malzemeler süzme yoğurt, mayonez ve sarımsakla karıştırılır.
Not: Elmaları rendeledikten sonra elinizle suyunu sıktıp yoğurdun içine karıştırın yoksa yoğurdu sulandırır.  

Arpa Şehriye Salatası

Arpa Şehriye Salatası

Malzemeler
  • 1 Adet orta boy kemikli tavuk göğsü (kemiksiz tavuk göğsüde olabilir, ben suyunu kullandığım ve çok kuru olduğunu düşündüğüm için kemikli tavuk göğsü kullanıyorum.)
  • 1 Bardak arpa şehriye 
  •  Mısır 
  • Garnitür
  • Kırmızı biber
  • Salatalık turşusu
  • Dereotu
  • Taze soğan
  • Limon
  • Zeytinyağ
  • Tuz
Hazırlanışı
  • Tavuk göğsü haşlanır, didiklenir, arpa şehriyeler suda haşlanır, kırmızı biber, taze soğan, dereotu, salatalık turşusu doğranır, tüm malzemeler karıştırılır. Ben bu salatayı bol limonlu seviyorum çok lezzetli oluyor.  
Frambuazlı Cheesecake
Frambuazlı Cheesecake
  • Frambuazlı cheesecake tarifine burdan ulaşabilirsiniz. Bu sefer yuvarlak borcama yaptım ve üstüne frambuazı pelte yapıp döktüm. Frambuazları blenderdan geçirip içine yaklaşık 2 kaşık kadar mısır nişastası  2 kaşık kadarda pudra şekeri ve yarım su bardağı su katıp ocakta pişirip pelte haline getirebilirsiniz. Biraz daha tatlı olmasını isterseniz pudra şekerini arttırabilirsiniz. Ben frambuazın mayhoş tadını bozmak istemediğim için 2 kaşık kadar koydum .
Muhallebili Tel kadayıf











Muhallebili Tel Kadayıf


Malzemeler
  • 1 Kg. süt
  • 1 Paket hazır fırınlanmış kadayıf
  • 3 Kaşık mısır nişastası
  • 3 Kaşık un
  • 1 Bardak (200 gr.) şeker
  • 1 Paket krem şanti
  • İri dövülmüş ceviz 
  • 2 Kaşık tereyağ
  • 2 Kaşık toz şeker
Hazırlanışı
  • Hazır kadayıflar bir poşet içinde elle ufalanır. (Bu işlemi bir kap içinde yaparsanır ufalama sırasında kadayıflar kavrulmuş olduğu için etrafa dağılıyor, bir poşet içinde yapmanızı öneririm.) Ufalanmış kadayıflar tencereye alınıp tereyağ eklenir ve kadayıfların rengi biraz dönene kadar kavrulur ocaktan almaya yakın ceviz ve şeker eklenip ocağın altı kapatılır.
  • Süt, şeker, nişasta, un karıştırılarak muhallebi yapılır, ilk sıcaklığı çıktından sonra krem şanti eklenip mikserle çırpılır.
  • Kuplara konarak soğuması için beklenir, misafirlerin gelmesine yakın kadayıflarla süslenir.    
Not: Bu tatlı  benim en sık yaptığım tatlılardan biri, hazır kadayıf kullandığım için pratik olarak hazırlayabiliyorum. 1 paket fırınlanmış kadayıfın hepsini kavurup 2 yada 3 e bölüp derindondurucuya koyuyorum istediğim zamanda çıkartıp kullanıyorum.






























2 yorum:

  1. Tariflerin hepsi birbirinden lezzetli,ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. herşey harika olmuş ama benim gözüm salatalar ve sarmada kaldı:(((((
    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil