9 Mart 2014 Pazar

Çay Sofrası

Bu sofra da annem ve teyzemin arkadaşları için hazırladığım bir sofra, tariflerin bir çoğu uzun zamandır denemek istediğim tariflerden oluşuyor.

Menümde:
Kıymalı köz patlıcanlı börek
Sakallı poğaça
Hardal soslu patates salatası
Buğdaylı mercimek salatası
Fındıklı kurabiye (Esra'dan)
Tuzlu kurabiyeler (Mehtap Abla'dan)
Bisküvili muhallebili kabak tatlısı
Pudingli trufflar (Mehtap Abla'dan)
Mavi şekerlemeli trufflar (Şebnem Abla'dan)


Evde sakallı poğaçanın tarifini bulamadığım için yaklaşık bir aydır bu postu paylaşamadım. Tarifini bulduğumda tekrar paylaşacağım :) şimdilik ani misafirlerim geldiği zamanki halini yayınlıyorum :)  

Sakallı Poğaça

Malzemeler
  • krem peynir
  • dereotu
  • kaşar peyniri
  • minik hazır sandviçler (pastane ve fırınların bir çoğunda bulunuyor)  

Hazırlanışı
  • Kaşar peyniri rendelenir, küçük doğranmış dereotları krem peynirle karıştırılıp yarıya kadar kesilen sandviçlerin içine ve ağız kısımlarına düzgün bir şekilde sürülür. Rendelenmiş kaşar peynirleri ağız kısımlarına bulanır.  

Buğdaylı Mercimek Salatası

Bu salata tarifini arkadaşım İlknur'un annesinden alıp denedim. Severek yediğim doyurucu, vitamin deposu bir salata, bol limonlu olduğu zaman tadı ayrı bir güzel oluyor, nar taneleri de eklenince tadına doyum olmuyor.

Malzemeler
  • 1 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • yarım demet yeşil soğan
  • 2 adet kırmızı biber (közlenmiş de olabilir)
  • 1 adet nar 
  • 1 bağ maydanoz
  • 1 bağ dereotu
  • 2 adet limon
  • nar ekşisi (isteğe bağlı)
  • zeytinyağı
  • tuz
Hazırlanışı
  • Aşurelik buğday bir gün önceden yıkanıp  3 su bardağı suda kaynatılır. Kaynadıktan 5 dakika sonra altı kapatılıp sabaha kadar beklenir, ertesi gün su eklenip haşlanır ve süzülür. Mercimekte ayrı bir yerde haşlanıp buğdayla karıştırılır.  Tüm yeşillikler ve kırmızı biberde doğranıp karıştırılır. Narlar ayıklanıp eklenir. Bol limon suyu, zeytinyağı, nar ekşisi ve tuz karıştırılıp servise yakın üstüne gezdirilir.   


 Köz Patlıcanlı Börek 

Sizde benim gibi közlenmiş patlıcanı seviyorsanız ve değişik bir tat istiyorsanız bu böreği denemelisiniz derim, Sofra dergisinden sakladığım tarifler arasındaydı.

Malzemeler
  • 4-5  adet yufka
  • 250 gr. kıyma
  • 1 adet soğan
  • 3 adet közlenmiş patlıcan (ben 1 kavanoz bim marketten aldığım közlenmiş patlıcanı kullandım.)
  • yarım demet maydanoz
  •  tuz-karabiber-kırmızıbiber
  • 1 şişe soda
  • yarım çay bardağından biraz fazla sıvı yağ-eritilmiş tereyağ karışımı
  • üzeri için 1 adet yumurta sarısı
  • 3 kaşık sıvıyağ (soğanlar için)
Hazırlanışı
  • 3 kaşık sıvı yağ tavaya konulup küçük doğranmış soğanlar pembeleşene kadar  sıvı yağ da kavrulur. Kıyma eklenip rengi değişene kadar kavrulmaya devam edilir, baharatlar ve tuz eklenip ocağın altı kapatılır. Közlenmiş doğranmış patlıcanlar üzerine eklenir, karıştırılır. Tereyağ sıvı yağ ocakta eritilip bir şişe soda ile karıştırılır. Yufkalar üçgen kesilip yağlı sodalı karışım sürülür, ikinci yufka üstüne konulup, tekrar yağlı sodalı karışım sürülür, harçtan bol miktarda konulur ,sigara böreği şeklinde sarılır. Üstüne yumurta sarısı arzuya göre çörek otu konulup 175-180 dereceli fırında pişirilir. 

Hardal Soslu Patates Salatası

Malzemeler
  • 4-5 adet patates
  • yarım demet dereotu
  • yarım demet maydanoz
  • yarım demet taze soğan
  • 1 adet limon suyu 
  • 2 çorba kaşığı mayonez
  • kornişon turşu
  • közlenmiş kırmızı biber
  • yarım demet roka yaprakları
  • 2 dal fesleğen
  • 2 tatlı kaşığı dolusu hardal 
  • 1 çorba kaşığı şeker
  • yarım çay bardağı zeytinyağı
  • tuz
malzemeleri isteğinize göre arttırabilirsiniz.

Hazırlanışı
  • Patatesler haşlanıp, iri küpler şeklinde doğranır. Diğer malzemeleri de doğrayıp patateslerle karıştırılır. Bir kap içinde limon suyu, zeytinyağı, şeker, hardal, tuz, mayonez, karıştırılıp servise yakın salatanın üstüne dökülür.  


Balkabaklı Muhallebili Tatlı

Bu tarif de tamamen kendi doğaçlamam :):):)

Malzemeler

Alt tabanı; dikdörtgen borcam için

  • 4 adet burçak bisküvi
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • yarım su bardağı süt
  • 1 dolu yemek kaşığı tereyağ
Muhallebisi için;
  • 1 kg süt
  • 3 yemek kaşığı muhallebi (çok dolu değil)
  • 3 yemek kaşığı nişasta (çok dolu değil)
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket kremşanti
  • yarım yemek kaşığı tereyağ
Üzeri İçin;
  • 1,5-2 kg balkabağı
  • 3 su bardağı şeker
Süslemek için;
  • yarım ceviz 
Hazırlanışı
  • Burçak bisküviler rondodan geçirilip toz haline getirilir. Eritilmiş tereyağ, süt ve iri parçalı cevizler eklenip elle yoğurulur hamur kıvamına getirilir. Eğer kuru bir hamur olursa biraz daha süt ekleyebilirsiniz. Soğuk sudan geçirilmiş borcama konulup elle sıkıca bastırılır. Bir tencerede süt şeker nişasta ve un karıştırılıp muhallebi yapılır. Ocaktan alınıp içine yarım kaşık tereyağ eklenir karıştırılır, ılındıktan sonra 1 poşet kremşanti eklenip çırpılır. Bisküvilerin üstüne dökülüp düzgünce yayılır. Diğer tarafta kabaklar soyulup doğranır, üzerine şeker eklenip iyice yumuşayana kadar pişirilir. Ocaktan alınıp patates ezeceği yardımıyla güzelce ezilip pürüzsüz bir kıvam elde edilir. Pürüzsüz olmazsa el blenderından geçirebilirsiniz. (pişen bal kabağının tadına bakıp damak tadınıza göre isterseniz şeker ekleyebilirsiniz, ben çok tatlı sevmediğim için 3 su bardağı kullandım.) Pişen balkabağı püresi de muhallebinin üstüne dökülüp düzgün bir şekilde yayılır. Mümkünse 1 gece buzdolabında bekletilir, servis yapmadan öncede  yarım cevizle süslenir.      

Tarçınlı Cevizli Kurabiye

Malzemeler

  • 250 gr. margarin
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 poşet vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay bardağı dövülmüş ceviz
  • 3-3,5 su bardağı un 
  • bulamak için; 1 tatlı kaşığı tarçın 2 dolu yemek kaşığı pudra şekeri karışımı
Hazırlanışı
  • Margarin ve pudra şekeri karıştırılıp, elenmiş un ve elenmiş pudra şekeri ve diğer malzemeler karıştırılıp kulak memesi kıvamında bir hamur elde elde edilir. Ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar yapılıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. 160 derece fırında 20-25 dk pişirilir. Kurabiyeler fırından çıkartıldıktan ve ilk sıcaklığı çıktıktan sonra tarçın ve pudra şekeri karışımına bulanıp servis tabağına alınır.

3 yorum:

  1. hepsi harika görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. keşke bende orda olsaydım hepsi enfes görünüyor ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil