20 Haziran 2014 Cuma

Çay Sofrası


Klasik Patates Salatası

Malzemeler
  • 5-6 adet haşlamalık patates
  • 5-6 adet taze soğan
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • maydanoz
  • kırmızı pul biber
  • tuz
  • sızma zeytinyağı
  • 1 adet limon suyu
Hazırlanışı
  • Patatesler güzelce yıkanıp bir tencereye konulup haşlanır. Haşlanan patatesler soyulup iri küpler halinde doğranır. Kuru soğan piyazlık doğranıp, tuz ile ovulup, sudan geçirildikten sonra patateslerin içine eklenir. Doğranmış taze soğanlar, kıyılmış maydanoz, baharatlar, zeytinyağı ve limon suyu da eklenip karıştırılır.

Uzun zamandır canım bol kıymalı, üzümlü, fıstıklı yani kimine göre Sarıyer Böreği kimine göre karaköy böreği istiyordu. Eskiden hiç üşenmeden sarıyer'e sırf börek yemeğe gider gelirdim. Şimdilerde boğazdaki yoğun trafik yüzünden gözüm hiç yemiyor o kadar yolu. Bende bu güzel böreği evde denemeye karar verdim, şuanda yufka açmak gibi marifetlerimin olmadığı için baklava yufkasından yardım aldım. Sonuç çok lezzetli misafirlerimin de çok beğendiği bir börek oldu.  

Baklava Yufkasından Sarıyer Böreği

Malzemeler
  • Baklava yufkası
  • 500 gr. orta yağlı kıyma
  • 4 adet orta boy soğan
  • 3 çorba kaşığı kuş üzümü
  • 2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • çay kaşığının ucuyla tarçın
  • 2 adet kesme şeker
  • tuz
  • karabiber
  • zeytinyağı-su-tereyağı karışımı (baklava yufkalarını yağlamak için)
Hazırlanışı

  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı bir tavaya konulup fıstıkların rengi dönene kadar kavrulur. Soğanlar rondodan geçirilip tavaya alınır ve kavrulur. Kuş üzümleri yıkanıp 10 dakika kadar ılık suda bekletilir. Kavrulmuş soğanlara kıyma, baharatlar, şeker ve kuş üzümleri eklenip kavrulmaya devam edilir. Dört adet baklava yufkasının aralarına ocakta ısıtılmış zeytinyağı-su-tereyağı karışımı sürülüp dört eşit parçaya dik olarak kesilir. En uç kısıma kıymalı harçtan bolca konulup muska şeklinde kapatılır. 180 derece fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirilir.  

Çilekli Muhallebi

Malzemeler

  • 1 lt süt
  • 2 yemek kaşığı un (silme)
  • 2 yemek kaşığı nişata (silme-mısır yada buğday farketmez)
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 paket kremşanti
  • 1 paket vanilya
  • 500 gr çilek
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • süslemek için fıstık-ülker rulokat
Hazırlanışı
  • Süt, şeker, un, nişasta karıştırılıp muhallebi pişirilir. Ocağın altı kapatılıp vanilya eklenir karıştırılır. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra bir paket krem şanti eklenip mikser yardımıyla çırpılır. başka bir yerde blendırdan geçirilmiş çileklerin üzerine pudra şekeri ve nişasta eklenip pişirilir. Pudra şekeri az gelirse ekleme yapabilirsiniz bazı çilekler çok tatsız olduğu için pudra şekeri az gelebiliyor. Cuplara dökülen muhallebilerin üstlerine çilekli sostan konulup fıstık ve rulokatla süslenir. Rulokatı yemeye yakın koymalısınız, daha önce konulduğu zaman yumuşuyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder