30 Mayıs 2011 Pazartesi

Poğaça


Malzemeler

  • 1 paket oda sıcaklığında margarin (tereyağıda kullanabilirsiniz.)
  • 1 paket (42. gr.) yaşmaya
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta ( 1nin sarısı üstüne)
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un
  • Üzeri için: Susam, çörek otu, haşhaş, çekirdek içi vs.
Hazırlanışı

  • Mayayı yarım su bardağından biraz fazla ılık suda eritip un, margarin, süt, sıvı yağ, şeker, tuz, yumurtayla birlikte karıştırıp kulak memesi kıvamında bir hamur elde ediniz. Şekeri maya ile direk temas ettirmemeye dikkat ediniz. Eskiden şeker ve maya birlikte karıştırılarak hamur mayalandırılırdı, gittiğim kurslardan öğrendim ki kesinlikle maya ve şeker bir arada olmaması gerekiyormuş, şeker mayayı çürüttüğü için mayalanmasını engelliyormuş.
  • Üzerini nemli bir bezle örtüp sıcak bir yerde yaklaşık 1 saat hamur 2 katı büyüklüğe ulaşana kadar mayalandırılır. Mayalandıracak sıcak bir yeriniz yoksa fırınınızı 50 dereceye ayarlayın ve ısıtın fırını kapatıp hamuru fırının içine koyup mayalanmasını sağlayabilirsiniz. Mayalanıp mayalanmadığını anlamak için; hamura parmakla bastırılır, hamur eski halini alıyorsa mayalanma işlemi tamamlanmamış demektir. Parmak iziniz aynen batırdığınız gibi kalıyorsa hamurunuz mayalanmış demektir. Daha sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yuvarlak bezeler yapılıp tepsiye dizilir. 20-25 dk da tepside mayalanması için bırakılır.
  • Yumurta sarısı üzerine sürülüp isteğe bağlı susam, çörek otu, çekirdek içi, haşhaş dökülür. Özellikle çekirdek içi ve haşhaş çok yakışıyor çekirdek içinide kavurduktan sonra hamurun içinede koyabilirsiniz. Ben üzerine koyacağım susamı ve çekirdek içinide kavurdum. Üzerine yumurta akıda sürülebilir yumurta akı sürüldüğü zaman üzerine konulan malzemeler dökülmüyor. Yumurta sarısı sürüldüğü zaman susamlar yapışmadığı için çok dökülüyor. 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir. Bu poğaça çok yumuşak bir poğaça oluyor. Ben bu poğaçayı yaptığımda yemeye yakın fırına atıp misafirlerime fırından çıkar çıkmaz sıcak sıcak ikram ediyorum gerçekten yemesine doyum olmuyor.       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder