26 Ocak 2013 Cumartesi

Çay Sofrası

Bu çay soframı eski çalıştığım iş arkadaşlarım için hazırladım, belirli aralıklarla bir araya gelip hasret gideriyoruz :) ...


Son zamanlarda çok sık yaptığım, son derece faydalı olan  pancarın hem salatasını hemde turşusunu ailece çok severek tüketiyoruz. Ben pancar salatasına kornişon salatalık turşusunu çok yakıştırıyorum, hele o rengi yok mu insanın iştahını açıp ye beni diyor.  

Pancar Salatası

Malzemeler
  • 2-3 adet orta boy pancar
  • 10-12 adet kornişon turşu
  • yaklaşık 300-400 gr. kadar süzme yoğurt
  • 2-3 diş sarımsak
Hazırlanışı
  • Pancarlar güzelce yıkanıp suda haşlanır, kabukları soyulup, rendelenir. Kornişon turşular ufak doğranıp, rendelenmiş pancarlarla karıştırılır. Sarımsaklar dövülüp süzme yoğurt da eklenip, servis tabağına alınır.  



Patlıcan Salatası

Malzemeler
  • 3 adet bostan patlıcanı
  • 5 adet kırmızı biber
  • sızma zeytinyağı
  • limon
  • sirke
  • tuz
  • sarımsak
  • ceviz
Hazırlanışı
  • Patlıcanlar ve kırmızı biberler közlenir. (ben yazın közleyip derin dondurucuya koyduğum için dolaptan çıkartıp kullanıyorum) Közlenen biberler küçük doğranıp, patlıcanlar bıçakla kıyılır. Ayrı bir yerde sarımsaklar dövülüp, zeytinyağı, limon suyu, sirke, tuz, eklenip sos hazırlanır. Patlıcan ve biberlerin üzerine dökülüp cevizle süslenir.  


Mısır Gevrekli (cornflakes) Kurabiye 

Bu ölçüden oldukça fazla kurabiye çıkıyor, pişmiş kurabiyeleri derin dondurucuya koyup misafir geldiğinde sarelleye ve mısır gevreğine bulayıp servis yapıyorum.

Malzemeler
  • yarım paket margarin (oda sıcaklığında)
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • yarım paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • aldığı kadar nişasta (un eklenirse yaklaşık 360-380 gr. kadar nişasta gidiyor-sadece nişastayla yaparsanız yaklaşık 400 gr. kadar nişasta gidiyor. )
  • 4 yemek kaşığı un ( orjinali sadece nişastayla fakat ben birazda un koydum, sadece nişasta ile olan kurabiyeler yerken çok boğuyor bu yüzden ben unda ekledim) 
Üstü İçin
  • mısır gevreği 
  • 350 gr. kadar nestle şokella yada nutelle (bu ikisi dışında kullandıklarımı beğenmedim)
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
Hazırlanışı

Margarin, şeker, sıvıyağ, yumurtalar, vanilya, kabartma tozu karıştırılır, nişasta ve un eklenip yoğurulur, ele yapışmayacak bir hamur elde edilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilip 175 dereceli fırında beyaz kalacak şekilde pişirilir. Şokella ya yarım çay bardağı sıvı yağ eklenip benmari usulü eritilir. Mısır gevrekleri elle minik parçalar halinde ufalanır. Soğumuş kurabiyeler önce erimiş sarelleye sonrada mısır gevreğine batırılarak servis tabağına alınır.


milföylü yufkalı böreğin tarifine buradan ulaşabilirsiniz.



pamuk poğaçanın tarifine buradan ulaşabilirsiniz.


Portakallı Limonlu Cheesecake 

Cheesecake tarifine buradan ulaşabilirsiniz. 
Hem limonlu hem portakallı yapacağım için dikdörtgen borcam kullandım, dikdörtgen borcama 4 paket burçak bisküvi ideal oluyor. Cheesecake bıçakla ortadan ikiye kestim ortasına 2 parmak genişliğinde kesip kıvırdığım yağlı kağıdı kestiğim kısma yerleştirdim, böylece portakallı ve limonlu pelte birbirine karışmamış oluyor.

Portakal sosu için
  • 2 adet portakal suyu
  • 1 dolu yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
Portakal suyu nişasta ve şekerle karıştırılıp boza kıvamından biraz daha sulu olacak şekilde ocakta pişirilir,  kaynayınca ocaktan alınıp kaşık yardımıyla ılınması sağlanır, cheesecakenin üstüne yayılır. Sulu olursa yarım çay bardağı suda yarım kaşık nişastayı eriyip pişmiş olan pelteye ekleyip tekrar pişirebilirsiniz, koyu olursa pişmiş peltenin içine biraz su ekleyip kıvamını açabilirsiniz. Bazı portakallar çok sulu yada susuz olabiliyorlar.

Limon sosu için
  • 1.5 adet limon suyu 
  • 1 çay bardağı su
  • 2 dolu yemek kaşığı şeker (isteğe göre çok ekşi olursa şekeri arttırabilirsiniz)
  • 1 dolu yemek kaşığı nişasta
Limon suyu nişasta ve şekerle karıştırılıp ocakta pişirilir, kaynayınca ocaktan alınıp kaşık yardımıyla ılınması sağlanır, cheesecakein  üstüne yayılır. Kıvamı sulu yada katı olursa nişasta yada su ile portakal sosunda anlattığım şekilde kıvamını ayarlayabilirsiniz.

7 yorum:

  1. hepsi birbirinden güzel olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Mımmm NEFİS BİR MASA,ŞAHANE MAMALAR..ELLERİNE SAĞLIK...BU SOFRADA OLMAK VARDI..

    YanıtlaSil
  3. Çok nefis bir sofra olmuş. Hepsi birbirinden güzel. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Hele o rengi yok mu:))Hele masanın diğer nefis lezzetleri yok mu:))Çok acıktımmmmmm resmen ağzımın suyu aktı dayanamıyorum:))))

    YanıtlaSil
  5. Hepsi birbirinden güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. bu masadaki herşey birbirinden nefis görünüyor...

    ellerine sağlık.....banada bir sandalye var mı:)))

    YanıtlaSil
  7. herkese nasip olsun böyle iş arkadaş.

    YanıtlaSil