14 Ocak 2013 Pazartesi

Pamuk Poğaça




Herkes gibi bende sıcacık ve yumuşacık poğaçalara bayılıyorum, ama bir çok poğaça tarifinde katı yağ olduğu için çoğu zaman yapmaktan kaçınıyordum. Şöyle içinde katı yağ olmayan yumuşak bir poğaça tarifi mutlaka vardır diye araştırmaya başladım. Aslında bir çok kişinin bildiği hem malzemesi az hem içinde katı yağ olmayan bir poğaça tarifi buldum, hemen denemeye koyuldum, o kadar hoşuma giden bir tarif oldu ki yaklaşık 2 gün de bir yaptım, bazı zamanlar arka arkaya bile yaptığım oldu, sıcacık fırından çıkartıp bir oturuşta 6-7 adet birden yedim. İşte benim  bu kadar sevdiğim bir poğaça oldu. İlk tarifi okuduğumda 5 kaşık şekerin çok olduğunu düşündüm, 2 kaşıktan başlayıp her yapışımda bir kaşık şekeri artırdım ve sonunda 5 kaşık şekerin çok olmadığını anladım. Tarifi tüm komşularım aldı hatta yazımı yazmadan öncede alt komşum Ufuk'ta 2 adet yiyip geldim :), yani o kadar müptelası oldum. İçini istediğiniz şekilde hazırlayabilirsiniz benim favorim peynir ve maydanoz olanı. Bazı dikkat edilecek noktalar ise;  hamurunu kesinlikle sert yoğurmamak, ele yapışmayan kulak memesinden biraz daha yumuşak bir hamur olması gerekiyor, birde fırından çıkar çıkmaz 10-15 dk. üstünün nemli bir bezle kapatılması, onun üzerine de başka bir örtü örtülmesi gerekiyor. Ben sıcak sevdiğim için misafirlerime ikram etmeden yaklaşık 1-1,5 saat önce fırına atıyorum ve sıcak sıcak servis yapıyorum.        

Pamuk Poğaça
  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket  instant yada yaş maya 
  • 5 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • aldığı kadar un
  • 1 adet yumurta (sarısı üzerine sürmek için, akı peynirin içine peynirin poğaçadan çıkmaması için )
Peynirli İç Harç
  • 400 gr. yarım yağlı beyaz peynir
  • yarım demet maydanoz
Peynir rendelenip yada ezilip kıyılmış maydanoz ve yumurta akıyla karıştırılır.

Patatesli Harç
  • 4 orta boy patates
  • yarım yemek kaşığı biber salçası
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
  • tuz
Patatesler haşlanıp, soyulur, rende yapılır yada ezilir, salça yağ ile kavrulur, ezilmiş patateslerin üzerine dökülüp  tuz eklenip karıştırılır. 

Hazırlanışı

  • Derin bir kaba unun bir kısmı alınır, maya unla karıştırılır. ortası açılıp ılık süt, sıvı yağ, şeker, tuz konulup yoğurulur. Gerekirse un eklenir, kulak memesinden daha yumuşak bir hamur elde edilir. Üstü nemli bir bezle örtülüp, mayalanması için sıcak bir ortamda yada 40-50 derecelik bir fırına konulup mayalanması sağlanır. Yaklaşık 1 saat mayalandıktan sonra, hamurdan parçalar kopartılıp arasına harç konulur, kapatılır yuvarlak şekil verilir. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. 15-20 dakika kadarda tepside mayalanması sağlanır, üzerine yumurta sarısı sürülüp 180 dereceli önceden ısıtılmış fırında pişirilir. (fırını çok önceden açarsanız poğaçalar sert olabiliyor, başıma geldiği için ben fırınımı 4-5 dakika önce ısıtıyorum)  Fırından çıkartıldıktan sonra üzerine nemli bir bez, onun üzerini de bir örtü serilir. Böylece yumuşacık pamuk gibi bir poğaça elde edilir.  

4 yorum:

  1. sevsinler bu pogaçalarï.
    kuzum sifa olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şifamı olur kilomu olur bilmiyorum, galiba kilo olarak geri dönecek :):)

      Sil
  2. poğaça denilince akan sular durur...
    ellerine sağlık canım...

    mevlid kandilimiz mübarek olsun canım...

    YanıtlaSil
  3. Canım poğaçalar benim de ilgi alanımda:))Bayılırım çok da güzel görünüyor ellerine sağlık..

    YanıtlaSil