21 Haziran 2014 Cumartesi

Gün Sofrası 2

Bu da ikinci günümden tariflerim, onuda çok şükür alnımın akıyla atlattım. Menüyü biraz daha geniş tuttum. Güzel muhabbetler, hoş sohbetler eşliğinde bu güzel lezzetlerinde tadına bakan arkadaşlarımdan tam not aldım. Günün sonunda da arkadaşlarıma yaptığım minik hediyeler hem onları hem beni mutlu etti.  




Menümde;





Laz Böreği

Malzemeler
  • 15 adet baklava yufkası
  • 1 kg süt
  • 3 kaşık un
  • 3 kaşık nişasta (mısır yada buğday)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 adet yumurta sarısı
  • çay kaşığının ucuyla karabiber
  • tereyağ-sıvı yağ karışımı
  • üzeri için pudra şekeri

Hazırlanışı
  • Süt, şeker, un, nişasta, yumurta sarısı, karabiber  bir tencereye konularak pişirilir. Sıvıyağ ve tereyağ karışımı ocakta ısıtılır. Üç adet üst üste olacak şekilde baklava yufkalarının her katı  tereyağ sıvıyağ karışımı ile yağlanır. Baklava yufkası eşit şekilde dörde bölünüp her köşesine bolca pişirdiğimiz muhallebi konulur, muska şeklinde sarılır, tepsiye dizilir. Muhallebi bitene kadar baklava yufkalarına aynı işlem uygulanır. Fırın tepsisine dizilen muska şeklindeki muhallebili böreklerin üstüne kalan tereyağ sıvıyağ karışımı sürülür. Fırına verilip güzelce kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkartılıp ilk sıcaklığı çıktıktan sonra üzerlerine pudra şekeri serpilir. Servis tabağına alınır. Bu böreği aynı gün ve çok fazla yapmamanız gerekiyor. Bir süre sonra çıtırlığı gidiyor ve hiç bir özelliği kalmıyor. 


Bu tarif de pastacılık kursundan Perihan ablanın Almanya da yaşarken yaptığı bir tarifti.Tarifi bana verdiğinde hoşuma gitmişti bu da üç yada dördüncü yapışım oldu.  

Ballı Pudingli Kek

Malzemeler
  • 5 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 paket vanilyalı puding
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı file fındık (orjinali badem)
  • küçük bir kase bal
Hazırlanışı
  • Şeker ve yumurtalar çırpılır.Un ve kabartma tozu eklenip spatula yardımı ile yumurtalar söndürülmeden karıştırılır. Yağlı kağıt serilmiş borcama yada kelepçeli kalıba dökülür. Üstüne file fındıklar serpilir. Fırında kapağı açılmadan pişirilir. Fırından çıkartılıp sıcakken fındıkların üstüne kaşık yardımıyla bal gezdirilir. Soğuduktan sonra düzgünce ikiye kesilir. 1 litre süt de  2 paket vanilyalı puding pişirilir. Kekin alt kısmı borcama yada kelepçeli kalıba konulur. Ilınmış olan vanilyalı puding üzerine dökülür, üstüne fındıklı kısım konulur. 1-2 saat buzdolabında bekletilip servis yapılır. Bunun için kekin bir gün önceden muhallebinin 2-3 saat önceden yapılmasını öneriyorum, bir gün önceden yaptığımı beğenmemiştim çok yumuşayınca güzel olmuyor.

Gelelim bu güzel pastanın tarifine, aslında biraz cheescake biraz pasta karışımı bir şey tamamen bana ait bir tarif oldu, yaz günleri için hafif lezzetli görüntü olarak da çok şık bir pasta...

Çilekli cheescake

Malzemeler

pandispanya için
  • 2 Adet yumurta
  • 2 Türk kahvesi fincanı şeker
  • 1 Türk kahvesi fincanından biraz eksik sıvı yağ
  • 1 Türk kahvesi fincanı yoğurt
  • 3 Türk kahvesi fincanı un
  • 1 Paket kabartma tozu
  • 1 Paket vanilya
  • yarım çay bardağı süt  yada çilek suyu (ıslatmak için)
  • 1 paket dr.oetker cheesecake yap (2,5 su bardağı süt-300 gr. süzme yoğurt)
  • 500-750 gr. çilek
  • 1 kaşık nişasta
  • 4 yemek kaşığı pudra şekeri
Hazırlanışı
  • Pandispanya için yumurta ve şeker mikserle çırpılıp sıvı yağ, yoğurt, eklenir düşük ayarda 1-2 dk. çırpılmaya devam edilir. Un, kabartma tozu vanilya eklenip spatula yardımıyla yumurtalar söndürülmeden karıştırılır. Kelepçeli kalıba konulup fırında pişirilir. Başka bir kapta cheesecake yap arkasındaki tarife göre süt ve süzme yoğurtla hazırlanır, dolaba kaldırılır. Fırından çıkan pandispanya ılındıktan sonra yarım çay bardağı sütle ıslatılır. Buzdolabından çıkartılan cheesecake yapın içine dörde bölünmüş çilek parçaları eklenip, kelepçeli kalıbın etrafı da çilek dilimleri ile süslenip pandispanyanın üstüne dökülür. Üstü düzeltilip buzdolabında 30 dk. bekletilir. Diğer taraf da kalan çilekler nişasta ve pudra şekeri eklenip pişirilir, (çilekli sos tatlı yada tatsız olursa şekeri azaltıp çoğaltabilirsiniz, bazen çilekler tatsız olabiliyor) blendırdan geçirilip ilk sıcaklığı çıktıktan sonra pastanın üstüne dökülür. Bir gece buzdolabında bekletilir. Servise yakın çilek dilimleriyle süslenir.  

Bunlarda benim yaptığım sevgili gün arkadaşlarıma küçük hediyelerim,       "lavanta keseleri"


9 yorum:

  1. canım ne kadar şık ve iç açan bir sofra hazırlamışsın emeklerine sağlık bayıldım bayıldım hepsıne...

    YanıtlaSil
  2. bir de canım hepsi birbirinde güzel olmuş ama gözümü fındıklıdan alamadım ;) onu bende denemek istiyorum lakın tepsının üstünde ki o beyaz katmanı anlayamadım. :( Puding kekin altın damı yoksa o beyaz katman başka bir tepsi falan mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım o beyaz kısım vanilyalı puding olan kısım, pandispanyayı ikiye kestikten sonra alt kısmı tekrar borcama yerleştirip pudingi üstüne dökmek gerekiyor, üstüne de fındıklı diğer kısım kapatılıyor. Resimde pandispanyanın altı çıkmamış pasta gibi düşünürsen üç kat oluyor :) Servis tabağının üstünde pandispanyanın alt kısmı mevcut :) Sevgilerimle...

      Sil
  3. Merhaba blogunu tesadüfen buldum hosuma gitti ekledim , sende buyur gel istersen ....Sevinirim :-)

    YanıtlaSil
  4. herşey harika görünüyor, hediyeler çok şık, güne güzel bir hoşluk katmıştır:)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. sunum , tabaklar, yapılanlar özellikle hediyeler çok hoş elinize ,emeğinize sağlık :))

    YanıtlaSil